Tota la saga de la #SecretLetter

(Atenció: Aquesta entrada ha estat escrita en calent i pot tenir un alt contingut de fanboyisme i de Catalanisme)

12 de Març: Acabo d’enllestir la meva #SecretLetter dirigida a 1 Infinite Loop, Cupertino, compro el sobre i l’envio. Podeu veure la carta després del salt.

http://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fifrinsthoughts.files.wordpress.com%2F2011%2F03%2Fletter-to-apple.pdf&embedded=true

Avui, 5 de Març, 5:00PM: Obro el correu, veig un missatge no llegit d’una tal Virginia O’Connor, i penso, qui és?? Segur que és spam, de totes maneres, el miro i veig:

I em quedo Uaah! Un cop llegida la carta, i analitzada una per una les paraules, em pregunto:

 • Diu que esperen fer-ho en el futur pròxim. Pel Mac OS X, si no ho fan per quan surti el Lion (aquest estiu), no ho faran fins que surti el nou 10.8, que, segurament tardaran almenys 2 anys o així. Són 2 anys, futur pròxim? (Jo crec que no!). Per tant, aixó em fa pensar que podria ser que a l’estiu tinguessim el nostre OS preferit en Català, o no! El fet de que digui que ha passat l’informació als desenvolupadors, em fa pensar que no ho tenien planejat fins ara. Es pot tenir traduïr un Sistema Operatiu en 3 mesos?
 • També pot ser, que aquesta amable senyora, hagi escrit per quedar bé, i treure’s una carta de sobre.

De totes maneres, continuem sense saber res de si hi haurà Català o no a la pròxima versió de Mac OS X Lion ni a la resta de productes pels consumidors. De totes maneres, ara tenim (unes miques) més d’esperançes que abans envers al Català al Mac.

Anuncis

10 pensaments sobre “Tota la saga de la #SecretLetter

 1. no sé si m’equivoco, però el tema d’afegir un idioma al sistema operatiu és més complexe que només traduïr-lo. em sembla recordar llegir que no només es tracta de tenir Mac OS X en català, també el suport, informació tècnica, web, etc.
  axiò involucra la feina de més gent que 1 persona puntualment.

  m’imagino les reunions dels managers sobre aquest tema i el tall deu ser molt sec. no crec que el català entri a Mac OS X fins que hi hagi un canvi de mentalitat dins d’Apple o Catalunya sigui un estat independent que provoqui un canvi de mentalitat dins d’Apple. fixeu-vos en les traduccions de la versió server, 4 si no m’equivoco.

  • Respecte a la complexitat, sí, tens raó, a part de trauduïr els fitxers .strings i els .nibs (de l’interfície), també han de traduïr el soport tècnic (o no, perquè, si pares atenció, quan van traduïr l’iOS 4 al català, no van pas traduïr l’informació tècnica, ni els manuals d’usuari ni la pàgina web.

   El temps ho dirà tot! 🙂

  • Moltes gràcies. De totes maneres, si voleu, us deixo a disposició el model de carta (tot i que hi ha alguns errrors gramaticals) per que els hi envieu i així, tots plegats, els hi posem pressió perquè el tradueixin d’una vegada 🙂

 2. Caram, aplaudeixo i agraeixo la teva decisió d’enviar-els-hi una carta demanant la incorporació del català, que per el que he pogut entendre degut al meu pèssim anglès, has parlat de manera educada i formal, i t’has documentat a fons! Felicitats!

  • Moltissimes gràcies. La veritat es que és molt gratificant tant per haver rebut una resposta d’Apple (que per cert, ja me l’haguessin pogut enviar per correu ordinari) com per la reacció de la comunitat macaire de els països catalans!

 3. Molt bé per aquesta iniciativa et felicito! A veure si els senyors d’Apple ens escolten, a tu i a tots! Per això del suport que diuen que necessiten no crec que fos problemes, aqui a Catalunya com s’ha demostrat hi ha una gran comunitat d’Apple, no crec que els hi costes tan trobar gent, si cal es pot utilitzar una part oppen source, per què bé que Apple s’en serveix no? La qüestió és que sempre hi han alternatives, només cal mirar-les atentament.

  • Creuem els dits perquè ens facin cas! I espero que si, posen el Català al Lion, que també hi posin un corrector ortogràfic en condicions (com també els hi vaig demanar a la carta)!
   🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s